بهمن ماه همواره روزهای بزرگی را در تقویم انقلاب رقم زده است و تقارن «روز ملی فضایی» و رونمایی از دستاوردهای فضایی کشور با جشنهای انقلاب موجب شده است، شادی این روزها برای مردم دو چندان شود.
بسم الله الرحمن الرحیم
لاحول و لا قوه الا بالله العلی العظیم
با سلام و تحیت به پیشگاه پیامبر رحمت و درود بر منجی عالم بشریت، اجازه پرتاب ماهواره ملی فجر با ماهواره بر بومی سفیر فجر را صادر می کنم.
علی برکت الله
سردار دهقان نیز با تبریک این موفقیت ارزشمند به محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی، رئیسجمهور و ملت شریف ایران گفت : طراحی و ساخت ماهواره ملی فجر حاصل تلاش مومنانه، خالصانه و جهادی دانشمندان و محققان فضایی شرکت صنایع الکترونیک ایران و شرکت¬های دانش بنیان داخلی و مراکز تحقیقاتی، علمی و دانشگاهی کشور می باشدو نشان دیگری بر تداوم رشد بالنده علمی کشور در عرصه ی فناوری های پیشرفته است.
سردار دهقان پیرامون ماهواره بر سفیر فجر نیز اظهار داشت: ماهواره بر سفیر فجر که کلیه مراحل طراحی و ساخت آن به صورت بومی در سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع انجام شده است , تثبیت توانمندی ماهواره برهای جمهوری اسلامی ایران برای استقرار ماهواره در مدار زمین و دستیابی به یک پروژه ملی قابل طرح در سطح جهانی از دستاوردهای طراحی و ساخت آن می باشد.
وی ایجاد زیرساختهای مناسب و کسب توانمندی جهت طراحی و ساخت نسل جدید ماهواره برها، فراهم شدن زمینه ورود به بازار جهانی خدمات فضایی به واسطه پرتاب ماهواره، استفاده از توانمندیهای بومی در توسعه علوم و فناوریهای فضایی و طراحی ماموریت های پیچیده فضایی را از دیگر دستاوردهای طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره ملی فجر ذکر کرد.
سردار دهقان در ادامه افزود : مرکز هدایت و کنترل عملیات فضایی کشور عهده دار پشتیبانی و نظارت بر عملیات بهره برداری ماهواره فجر به کمک شبکه ایستگاه های زمینی بومی می باشد که تمامی مراحل طراحی، ساخت، تست و نصب آنهاتوسط متخصصان فضایی شرکت صنایع الکترونیک ایران انجام شده است.
وزیر دفاع با قدردانی از زحمات، تلاش ها و همت بلند متخصصان فضایی کشورمان در بخشهای مختلف به ویژه شرکت صنایع الکترونیک ایران و سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع، این موفقیت و پیروزی بزرگ را در تداوم پیروزی های بزرگ ملت ایران در دهه فجر ذکر کرد و افزود : موفقیت کشورمان در عرصه فناوری فضایی از مهم ترین دستاوردهای انقلاب اسلامی به شمار می رود.
سردار دهقان در پایان گفت : به فضل الهی دستاوردهای بزرگ دیگری در عرصه فناوری فضایی با همت و تلاش فرزندان رشید ملت ایران در وزارت دفاع در دست اقدام است که انشاء الله در آینده به اطلاع ملت شریف ایران خواهد رسید.
در چند سال اخیر پیشرفتهای فضایی ایران روند رو به رشدی را دنبال کرده است. تلاش چشمگیر دانشمندان فضایی کشور در این سالها آنچنان نمود پیدا کرده که هر بار پرتاب ماهوارههای ایرانی با بازتاب جهانی روبرو میشود و همین دستاوردها بود که موجب شد ایران در زمره ۵ کشور صاحب فناوری فضایی دنیا قرار گیرد.
این سالها دانشمندان فضایی کشورمان در مناسبتهای مختلف هر بار با پرتاب ماهوارههای مختلف قدرت ایران را به رخ جهانیان کشیده و نشان دادند که توانمندی پژوهشگران فضایی ایران اگر بیشتر از کشورهای صاحب نام غربی نباشد، چیزی هم کمتر ندارد.
توسعه فناوری فضایی که از سال ۷۱ در ایران شکل جدی به خود گرفت دانشجویان کشورمان به دانش ساخت ماهواره های کوچک و دانشجویی، ماهواره های سنجش از دور و نیز ماهواره برهای داخلی تشویق کرد و موجب شد ظرفیتها و پتانسیلهای خوبی را برای رسیدن به هدف نهایی که همان اعزام انسان به فضا است ایجاد کند.
در همین حال دانشجویان دانشگاه مالک اشتر نیز ماهواره خلیج فارس را به بهره برداری رساندند که این ماهواره برای برقراری خدمات ارتباطی امن با پوشش جغرافیایی ملی و منطقه ای خدمات ارائه میکرد.
پیوستن ایران به جمع کشورهای دارای چرخه کامل فناوری فضایی و موفقیت در زمینه طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره و نیز ساخت ایستگاههای زمینی هم از مهمترین توفیقات فضایی ایران در سالهای اخیر محسوب میشود.
بر همین اساس پرتاب موجود زنده (میمون پیشگام) در سال ۹۱ که با موفقیت بازیابی شد و پرتاب کاوشگر پژوهش با موجود زنده فرگام در سال ۹۲ جزو ۲ موفقیت زیستفناوری فضایی در سالهای شناخته میشوند.
به طور کلی از اهم فعالیتها و پروژههایی فضایی در حال انجام بوده و یا به نتیجه منجر شده است میتوان از پرتاب موفقیت آمیز ماهواره امید با ماهواره بر سفیر امید پرتابگر ساخت جمهوری اسلامی ایران، پرتاب کاوشگرهای ۳،۲،۱ و ۴ و محمولههای زیستی با پرتابگرهای کامل بومی و ایرانی در راستای اجرای پروژه اعزام انسان به فضا، پرتاب موفقیت آمیز ماهواره رصد ۱ و پرتاب موفقیت آمیز ماهواره نوید علم و صنعت نام برد.
اهم فعالیتها و پروژههایی فضایی ایران
پیشرفتهای سازمان فضایی ایران |
سال |
تشکیل سازمان فضایی ایران |
۸۲ |
ماهوارهبر سفیر امید/ کاوشگر ۱ |
۸۶ |
ماهوارهبر امید/ کاوشگر ۲/ کاوشگر ۳ |
۸۷ |
ماهواره نوید |
۸۸ |
کاوشگر ۴ |
۸۹ |
ماهواره رصد ۴ |
۹۰ |
کاوشگر پیشگام |
۹۱ |
کاوشگر پژوهش با موجود زنده فرگام |
۹۲ |
همچنین پروژه ماهوارههای فجر، ماهوارههای آتست، شریف ست، طلوع، مصباح، سینا و ظفر نیز از دیگر دستاوردهای فضایی ایران بوده است.
به هر روی موفقیتهای ایران در عرصه فناوری فضایی محدود به ساخت ماهواره نشد و طراح و تولید تلسکوپ مداری برای کنترل دقت و ارتقاء اطلاعات دریافتی که میتواند عملکردی شبیه به تلسکوپ فضایی هابل داشته باشد نیز از دیگر برنامههای فضایی ایران است که گام بزرگی در پیشرفت فضایی محسوب میشود.
دستاوردهای فضایی اگرچه گامی در جهت دستیابی به دانش علمی در حوزه فضا محسوب میشود اما یکی از تاثیرات آن این است که این موفقیت ها تاثیر بهسزایی در افزایش رفاه حال مردم دارد و در سالهای آینده به حتم مردم نفع عملی آن را در زندگی روزمره خود حس خواهند کرد.